~ 9 JENIS ANAK SYAITAN ~Umar al-Khattab r. a berkata, terdapat 9 jenis anak syaitan :


1. Zalituun - Duduk di pasar/kedai supaya manusia hilang sifat jimat cermat. Menggoda supaya manusia berbelanja lebih dan membeli barang-barang yang tidak perlu.


2. Wathiin- Pergi kepada orang yang mendapat musibah supaya bersangka buruk terhadap

Allah.


3. A'awan- Menghasut sultan/raja/ pemerintah supaya tidak mendekati rakyat. Seronok dengan kedudukan/kekayaan hingga terabai kebajikan rakyat dan tidak mahu mendengar nasihat para ulama.


4. Haffaf- Berkawan baik dengan kaki botol. Suka menghampiri orang yang berada ditempat-tempat maksiat (cth : disko, kelab mlm & kempat yg ada minuman keras).


5. Murrah- Merosakkan dan melalaikan ahli dan orang yg sukakan muzik sehingga lupa kepada Allah. Mereka ini tenggelam dalam keseronokan dan glamour etc.


6. Masuud- Duduk di bibir mulut manusia supaya melahirkan fitnah, gosip, umpatan dan apa sahaja penyakit yg mula dari kata-kata mulut.


7. Daasim - (BERILAH SALAM SEBELUM MASUK KE RUMAH...) Duduk di pintu rumah kita. Jika tidak memberi salam ketika masuk ke rumah, Daasim akanbertindak agar berlaku keruntuhan rumahtangga suami isteri bercerai-berai, suami bertindak ganas, memukul isteri, isteri hilangpertimbangan menuntut cerai, anak-anak didera dan pelbagai bentuk kemusnahan rumah tangga lagi).


8. Walahaan- Menimbulkan rasa was-was dalam diri manusia khususnya ketika berwuduk dan solat dan menjejaskan ibadat-ibadat kita yg lain.


9. Lakhuus- Merupakan sahabat orang Majusi yang menyembah api/matahari.


Dan yang akhir-akhir ni yang paling teruk! (SCROLL DI BAWAH)..


10. Isetan.Sebuah pasaraya yg terkemuka di seluruh duniawi. Terdapat di sekitarLembah Klang, Singapore, Beijing &.....


Kebaikan : Memberi potongan harga pada Karnival jualan.

Keburukan : Melalaikan manusia bershopping sehingga lupa waktusembahyang dan lupe yg lakinya dah tunggu kat kereta.

Pesanan : Shopping tu agak2 sikit, jangan sampai berlebih2an pulak.Membazir itulah sebenarnya amalan Syaitan.


11. Hindusetan- Nie mereka2 yg menonton criter hindustan, sampai masuk waktu sembahyang, masih menyonggol depan tv.....kapala keluar tanduk, taksedar.... ...jadi lah hindusetan !!!


12. Santan-Yang ini aje nampaknya... . berguna sedikit untuk masak kari dan masaklemak.Ha..tapi tak tau..banyak santan ni naik arr kolesterol pastu dptpenyakit kronik seperti darah tinggi dan sakit jantung...hmmm

1 comments:

Tg Abd Ghafar B Tg Ahmad said...

Assalamualaikum,
salam lailatulqadar.
seusai kita keluar daripada bulan ramadhan ini, maka bebaslah para syaitan-syaitan daripada belenggu mereka. Justeru, tatkala tersebut usah dibiarkan nafsu kita bergabung dengan mereka.

semoga Universiti Ramadhan mengekalkan peribadi kita utk tempoh sepanjang tahun..

Blog Widget by LinkWithin
 

MY VISITORS TODAY?